Reciklaža tekstila!

Reciklaža tekstila!
Jasmina Petrović

Tekstilna (modna) industrija jedna je od najvećih zagađivača životne sredine; o tome govore mnoge studije i analize, gde sam proces dobijanja odevnog predmeta utiče na zdravlje ne samo radnika u proizvodnji već i samog korisnika. Masovna kupovina odevnih predmeta zahteva i masovnu proizvodnju.

Osim industrije,  ogroman uticaj na tekstilni otpad imaju  i  domaćinstva. Nakon prestanka korišćenja odevnih i tekstilnih predmeta (kuhinjske krpe, čaršavi, peškiri…) , ti predmeti  završe na deponijama. Odevnim predmetima mogu biti potrebne decenije da se razgrade.

  1. Kako smanjiti problem?

Nije dovoljno samo pričati o toj temi. Pokušajmo da preduzmemo nešto, da budemo proaktivni.

  • Šta svako od nas može da učini da smanji tekstilni otpad?

Teško je ne kupovati kada modna industrija stalno predstavlja nešto novo:  odevni predmet praćen kolorom za datu sezonu, novi aksesoar, obuću… za početak možemo prestati da kupujemo nepotrebne stvari,  da  investiramo  „pametno“  u odeću, kupimo  jedan komad odeće koji je pogodan za više odevnih kombinacija (na primer:  bela košulja,  džins u odgovarajućoj veličini, „kratka  crna haljina“… ) ; odeća koju ne želite više da nosite poklonite nekome ili dajte socijalnim ustanovama i onima kojima su preko potrebne; od starih pamučnih stvari možete napraviti razne korisne stvari za kućnu upotrebu,  a  ukoliko vam se prijatelji bave dizajnom predložite im da uz njihovu pomoć iznošeni komad odeće pretvorite  u novi interesantni detalj. Reciklaža nije samo korisna, ona može biti i kreativna ukoliko imate malo vremena i volje. Kroz nekoliko primera pokušaću da vam  dočaram  kako da se poigrate sa recikliranjem tekstila.

Prvi primer

Stari peškir koji se od dugogodišnjeg korišćenja pohabao i iscepao a koji mi je bilo žao da bacim, reciklirala sam tako što sam od njega napravila blaznice za skidanje šminke. Za taj poduhvat su vam potrebni sledeći alati:

  1. Konac i igla (ukoliko nemate mašinu za šivenje)
  2. Makaze i nekoliko špenadli
  3. Šablon (ja sam koristila karton)

Šablon od kartona sam prenela na peškir i za svaku blaznicu sam isekla po dva kruga, oba kruga stavimo jedan na drugi i ušijemo ih zajedno. Ovaj projekat traje malo duže ako to radite bez mašine ali efekat je isti. Blaznice kad iskoristite ne bacate u smeće, one se nakon pranja mogu koristi opet (a kako su napravljenje od starog peškira ujedno radite i blagi piling lica).

Drugi primer

Reciklaža za domaćinstvo, desila se jednog davnog jutra kada sam ostala bez sunđera za pranje sudova. Imala sam staru duksericu koju nisam htela više da nosim, ostatak sintetičkog filca za aspiratore i mrežastu korpicu od limuna koju sam spremila da bacim. Ako nemate filc kao što sam imala ja u datom momentu, možete dodati još malo materijala da sunđer, tako  dobije na punoći, i naravno ništa bez konca, igle i makaza. Isekla sam pravougaoni oblik stare dukserice, filca i mrežicu sam isekla duplo da bi pranje sudova bilo efikasnije. Prvo sam stavila pravougaonik od dukserice, zatim filc,  ponovila pravougaonikom od dukserice i preko toga mrežicu (kao sendvič), nakon toga sam ušila sve po porubu. Ako niste vični ručnom šivenju ovo je odličan način da uvežbate.

Treći primer

Aksesoari za kosu mogu biti zanimljiv reciklažni projekat; možete ih praviti u raznim nijansama, od raznih ostataka materijala… ne samo da su lep dodatak vašoj kosi, već i korisni. Kombinacija stare marame i ostaci lastiša razne širine su doveli do toga da sam napravila dovoljno gumica za kosu i za sebe i za poklon drugaricama. Mere su proizvoljne (ono što vama najviše odgovara), otprilike sam izmerila veličinu lastiša; krajeve lastiša možete vezati u čvor ili kao ja ručno ušiti iglom i koncem. Nakon toga sam isekla pravougaoni oblik od marame, ostavila sam otprilike 2 cm duže u odnosu na lastiš i širinu otprilike 4 cm (širina je takođe proizvoljna, ukoliko želite da bude „pufnastija“ isecite šire). Tkaninu ušivate oko lastiša kao obruč i na kraju ostaje da spojite oba kraja tkanine iglom i koncem. Vuala! Imaćete predivne gumice za kosu,  a dobili ste ih reciklažom i uštedom novca.n način da uvežbate.

Četvrti primer

Ovaj projekat je malo teži ali ne i neizvodljiv; ako ne koristite mašinu za šivenje, zamolite nekog ko je koristi da vam pomogne, ili posetite lokalnu šnajderku. Za ovu vrstu reciklažne kreativnosti u pomoć mi je pritekao moj gospodin, imao je košulju koju više nije hteo da nosi, pa sam ja odlučila da od nje napravim ženski odevni „komad“, idealan za letnji period.

Svi materijali se habaju, neki traju duže, neki kraće, svi imaju svoj rok trajanja. Dajte nov život starim stvarima, poigrajte se tekstilom i „starim“ odevni komadima, budite kreativni. Čuvajte  planetu, reciklirajate!