Broširaj se!

Ciklus radionica BROŠIRAJ SE! RECIKLIRAJ SE!
Jasmina Petrović

Reč moda  izaziva u tebi prijatne žmarce? Ne možeš da dočekaš najnoviju kolekciju patika? Ili jesenje kapute? Cipele? Baš u ovoj kolekciji prepoznaješ sebe?

Ili si, pak, individualac i stvaraš svoj stil? Pažljivo biraš komade, vagaš boje i oblike, spajaš nespojivo da bi napokon u tom modnom spoju prepoznao/la sebe?

Kom god tipu da pripadaš, moda je neizostavni deo naše svakodnevice. Ne možemo izaći na posao ili u školi goli, ali se postavlja sudbonosno pitanje: šta obući?

Ako mislite da je preterano reći da je pitanje sudbonosno, podsetićemo vas da je modna industrija prema najnovijim istraživanjima drugi po redu zagađivač naše planete. O promeni klime zbog izuzetne zagađenosti koja je produkt njudskog delovanja neprestano se govori i podseća. Imajući u vidu da modna industrija nemalo doprinosi ovom stanju, postavlja se pitanje da li je moralno i opravdano biti moderan? Da li biti pratiti modu, biti moderan i uživati u lepom odevanju obavezno označava da spadamo u kategoriju ljudi koji nemilosrdno zagađuju svoj dom?

Postoji li alternativa? Da li možemo da volimo modu, ali ipak da budemo i ekološki svesna bića? Može li moda i svi njeni sastavni delovi da nastane iz recikliranih materijala? Može li ovaj pristup da nam dodatno pomogne da prestanemo da budemo samo pasivni konzumenti, već aktivni stvaraoci? Da sami kreiramo i stvaramo modu, pridržavaju ći se osnovnog načela ekološkog mišljenja: Recikliraj!

Naša urednica za modu Jasmina Petrović poziva vas na ciklus radionica, posvećenih upravo ovoj temi. Prva radionica je posvećena ručnoj izradi broša kao modnog dodatka od recikliranih materijala.

Prva radionica će biti održana u subotu 9. novembra 2019.g. od 17 do 19 časova u Centru za kulturu Vlada Divljan. Dobrodošli!